mandag 19. april 2010

Ukas dinosaur, uke 16: Jimmy Cliff : The Harder They Come (Soundtrack)


Hør: Jimmy Cliff / The Harder They Come (Soundtrack) (i WiMP)
Hør: Jimmy Cliff / The Harder They Come (Soundtrack) (i Spotify)

Skulle du tilfeldigvis oppholde deg hjemme hos meg på en lørdagskveld, er det store sjanser for at du vil støte på noe raggae eller ska (så vel som punk og et hint av two-tone). Rytmen og generøsiteten i raggae og ska indikerer sjangerens noe varmere opphavsland og er i mine øyne fanastisk stemningsskapende.

The Harder They Come er sountracket til filmen ved samme navn, fra 1973. Jeg tror kvaliteten på filmmusikken er hakket høyere enn selve filmen, men dette er jo som alt annet, åpent for tolkning. En jamaicansk actionfilm om en raggaesanger, kan i alle fall ikke være uinteressant! Tar du slengbuksene og hårsveisene med i betraktningen, vil jeg si filmen er verdt sin spilletid, selv om du antakelig ikke vil skjønne særlig mye av det som blir sagt. Det ryktes også at filmen fins i en tekstet versjon - men da med en annen avslutning..

Det er regissør, Perry Henzell, som har samlet en del av sine raggaefavoritter på dette sountracket. I tillegg inneholder den noen bidrag spesielt komponert for filmen, som blir fremført av hovedrolleinnehaver og raggaeartist, Jimmy Cliff. Disse er henholdsvis "Sitting in Limbo", "Many Rivers To Cross", "You Can Get It If You Really Want" og "The Harder They Come". De to sistnevnte kan man vel kalle for raggae-klassikere nå.

Som en gylden regel kan det være lurt å styre unna låtene som har ordet "river" i tittelen, f.eks. "Rivers Of Babylon" eller "Many Rivers To Cross". Disse er definitivt platens svakeste spor. De veies heldigvis solid opp av bidrag fra f.eks. Toots & The Maytals ("Pressure Drop", "Sweet And Dandy") og Desmond Dekker ("007 Shanty Town"). Jimmy Cliffs bidrag gjør det dessuten vanskelig å ikke svaie forsiktig i takt med musikken. Tilmed den stiveste indiehipster kan bevege seg til raggaerytmer uten at det blir for voldsomt eller utagerende!

Soundtracket var med på å gjøre raggae mer kjent i USA på 70-tallet og er en finfin introduksjon for de som ikke er helt fortrolige med sjangeren. The Harder They Come inngår derfor i min raggae/ska-nybegynnerpakke og anbefales selvsagt på det sterkeste!

"You Can Get It If You Really Want" og "The Harder They Come", kommer som reprise på slutten av platen, men hva gjør vel det? Disse vil man jo uansett høre en ekstra gang… =)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar