torsdag 13. mai 2010

Ukas artist / band, uke 19: Jónsi


Hør: Jónsi / Go (i Wimp)
Hør: Jónsi / Go (i Spotify)

Jón Thór Birgisson har en av det siste tiårets mest distinkte og gjenkjennelige stemmer. Falsettoen hans har, sammen med store strykearrangementer og episke melodier, blitt Sigur Rós' signatur.

Etter femtealbumet Með suð í eyrum við spilum endalaust (2009) har Sigur Rós tatt en pause, og Jónsi har konsentrert seg om egne prosjekter. I fjor gav han og kjæresten, Alex Summer, ut en instrumentalplate som Riceboy Sleeps. I april kom første soloalbum, Go. Det fremstår som utadvendt og oppløftende og med en god porsjon Jónsi-sk naiv underliggjøring. For første gang synger han (hovedsaklig) på engelsk, som gjør melodiene mer tilgjengelige, uten at det er avgjørende eller nødvendig. Go kan stemningsmessig minne litt om Með suð í eyrum við spilum endalaust, men har med seg det orkestrale fra tidligere Sigur Rós-utgivelser og faller aldri nedpå med seige ballader, slik Með suð.. gjør.

For øyeblikket er Jónsi på turné i USA, og han vil etter hvert bevege seg mot Europa og sommerens festivaler. Ryktene sier at han gjør fantastiske live-show, med visuelle blikkfang og et solid backing-band. Det er bare å glede seg; Jónsi kommer også til Øya!

Jeg har fulgt Sigur Rós siden Ágætis Byrjun i 1999. Det har blitt flere konserter, bl.a. da de turnerte Takk og Með suð.. Høsten 2009 reiste jeg til Island sammen med barndomsvenninnene mine, Ida og Hanne, og kjørte rundt øya med inspirasjon i Heima-turnéen (2006). Denne var en rekke uannonserte gratiskonserter over hele landet, som samlet stort og smått av islendinger til fest. Turnéen ble dokumentert i filmen med samme navn. På vår tur var vi bl.a. innom Seyðisfjörður, Akureyri og Ólafsvik, samt selvsagt Reykjavik. I tillegg fikk vi et glimt av Kárahnjúkar-dammen, som mobiliserte et samlet islandsk musikk- og kulturlag til protest. I filmen Heima, uttrykker Jónsi og de andre bandmedlemmene i Sigur Rós stor uro for utviklingen, og de drar innom protestleiren for å gjøre en akustisk konsert.

Bilder fra turen vår finner du via lenkene under. Go kan du høre via lenkene på toppen.

Idas bilder: Með suð í eyrum
Hannes bilder: lava, landscapes and little people

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar